maxchip obd vs chip logo
Maxchip OBD vs BOX Der Direkte Vergleich Box 1 787x1024 1

Tuningbox versus OBD

DE DIRECTE VERGELIJKING

U heeft een tijdje geleden een voertuig gekocht en bent niet tevreden over de prestaties? U heeft om kostenredenen voor het lagere prestatiemodel gekozen en wilt dit nu achteraf aanpassen?
Ongeacht de achtergrond hebben chauffeurs verschillende vragen over de gewenste prestatieverhoging. Een zeer explosieve, die de tuningindustrie in twee kampen verdeelt, is die van de keuze van de tuning. De vraag blijft maar komen: Heb ik een chip-tuning via de OBD-interface of koop ik een tuningbox?

Onmiddellijk verwacht: er is geen duidelijke winnaar in dit “duel”. Want dit zijn gewoon twee verschillende benaderingen. Wie parallellen wil trekken met de sport, kan dit grofweg vergelijken met een directe en een indirecte vrije trap in het voetbal. Een extra controle-eenheid in het motorcompartiment is de Tuningbox, terwijl de prestatieverhoging wordt bereikt door een Het
overschrijven van de software in de motorbesturing vindt plaats. Om de exacte functie modi van de twee chip tuning types iets later meer.

Stemkastjes en hun controversiële reputatie

Met name de hardliners van de klassieke chip tuning methode worden beschouwd als harde critici van de zogenaamde chip tuning boxes. Maar hoe is de slechte reputatie van de chiptuners die tuningboxen aanbieden, die zich in sommige delen van de scène hebben ontwikkeld, tot stand gekomen?

De oplossing is snel gevonden. Slecht geoptimaliseerde chipboxen kunnen met weinig moeite en tegen zeer lage kosten worden geproduceerd. Daarom zijn dubieuze chiptuners begonnen met het verkopen van dergelijke dozen tegen onrealistisch lage prijzen bij tankstations, op rommelmarkten en via verschillende online platforms. Dergelijke “stemkastjes”, die de naam in werkelijkheid niet verdienen, hebben maar één doel: snel geld verdienen.

Na de installatie op de testbank bereiken dergelijke producten
ssoms zelfs minimaal slechtere waarden dan in de oorspronkelijke staat.Uit de
beloofde prestatieverhoging kan in dergelijke gevallen zeker niet worden gerealiseerd …

om het gesprek van de stad te zijn. En dat is slechts een toevalstreffer, want in het ergste geval kan NoName dozen grote delen van de motor vernietigen voor een belachelijk lage prijs.

Dergelijke leveranciers hebben de algemene reputatie van de tuningboxen onterecht geschaad en hebben door de overstroming van de markt ook het leven van serieuze en betrouwbare chiptuners nog moeilijker gemaakt. Daarom kunnen we het kopen van een doos van dergelijke leveranciers, die ver onder de gebruikelijke marktprijzen bieden, alleen maar sterk afraden.

TUNINGBOX VS. OBD - DE INSTALLATIE

Behalve de manier van werken is de installatie ook een essentieel element, dat deze twee chiptuningmethoden van elkaar onderscheidt.

Rechteck 11

Moderne tuningboxen zoals die van Maxchip kunnen meestal zonder hulp van buitenaf in ongeveer 5-10 minuten worden voltooid dankzij de innovatieve technologie en de meegeleverde instructies in foto’s en tekst.

Een klein beetje anders is de OBD chip tuning installatie. Echter ook op dit gebied heeft zich de afgelopen jaren een positieve ontwikkeling voorgedaan. Daarom was het tot voor kort nog nodig om de leverancier of een partnerwerkplaats te bezoeken in het kader van een OBD-tuning. Inmiddels is de technologie ook op dit gebied al zo ver gevorderd dat u vanuit huis een OBD-tuning comfortabel kunt installeren. Ook de procedure is vrij eenvoudig, al gaat het om verschillende stappen:

Stap 1

Beste

bij een gerenommeerde leverancier van OBD-tuning.

Stap 2

Ontvangst van het product

inclusief instructies op de volgende werkdag.

Stap 3

Verbinding maken met OBD-poort

en het uitlezen van voertuiggegevens

Stap 4

Gegevens voorlezen

via het Windows-toestel en stuur het naar de bestandsdatabase.

Stap 5

Geoptimaliseerde gegevens

geoptimaliseerde gegevens binnen 72 uur terug te krijgen (in uitzonderlijke gevallen iets langer).

Stap 6

laadgegevens

Uploaden van gegevens via PC terug naar het product, verbinding maken via de OBD-poort en overdracht naar het voertuig.

korte terugtrekking...

... en profiteren van de toegenomen prestaties!

Zo zijn tussen de bestelling en het gebruik van de chip tuning idealiter 4-5 werkdagen, terwijl met de aanschaf van een tuningbox al enkele minuten na de levering de volledige prestatiewinst kan worden benut.

WELKE CHIPTUNING IS GOED VOOR MIJ?

Met name mensen die hun eerste ervaring opdoen met het onderwerp tuning en prestatieverbetering, stellen zich vaak de vraag of een betere tuningbox of OBD tuning past bij uw voertuig. Ook hier is het moeilijk tot bijna onmogelijk om een algemene uitspraak te doen, aangezien dit sterk afhankelijk is van het specifieke voertuigmodel en ook van het individuele rijgedrag van elk individu, waarmee de prestatiewinst groter is.

.

De aankoop van een tuningbox bijvoorbeeld is altijd de betere optie als men van plan is de auto op een later tijdstip weer te verkopen of alleen nog maar transitie te gebruiken. In dit geval is het voldoende om de tuningbox uit de sleuf te halen en voor de koper is het voertuig direct weer in de originele staat. Dahingegen is de productie van de standaardtoestand die gepaard gaat met een beetje meer inspanning, aangezien alleen via de OBD-interface de originele gegevens opnieuw in het voertuig moeten worden geïmporteerd.

.

Als u niet zeker weet welke van de twee soorten chiptuning het meest geschikt is voor u, kunt u het beste contact opnemen met de chiptuner die u vertrouwt. Een eerlijke en gerenommeerde tuningprovider zal u hier in detail uitleggen welke tuningmaatstaf voor u het beste zou zijn.

WAAR KAN IK MEER BRANDSTOF BESPAREN?

Ook deze vraag is terecht en kan steeds opnieuw worden gelezen in diverse fora en sociale media. In principe moet worden gezegd dat zowel met OBD-tuning als door een prestatieverhoging via de box een behoorlijke brandstofbesparing mogelijk is. Het verschil tussen de twee varianten is op dit gebied niet zo exorbitant, maar door gebruik te maken van een tuningbox kan, althans in theorie, meer brandstof worden bespaard.

Bij dit tuningproduct worden het injectietijdstip en de injectiedruk via de extra regeleenheid specifiek aangepast, zodat een optimaal brandstofverbruik mogelijk is.

Maar hoe hoog deze besparingen daadwerkelijk blijken te zijn, is in de meeste gevallen moeilijk te voorspellen. Want ondanks de aanpassingen heeft de betreffende rijstijl nog steeds een overeenkomstige invloed op de vraag of en in hoeverre u kunt profiteren van de brandstofbesparing.1 Afhankelijk van de gekozen chiptuning en het voertuig ligt de besparing tussen 5 en 15% ten opzichte van het vorige verbruik binnen het realistische bereik.

DE FUNCTIONALITEITEN

VAN TUNINGBOX EN OBD TUNING

We bekijken de verschillende functionaliteiten van de twee chip-tuningvarianten nader. Eerst naar de tuning via de box. We moeten hier onderscheid maken tussen Common-Rail Turbo Diesel voertuigen en modellen die de pomp-nozzle technologie hebben.

Chip second

Bij een common rail turbodiesel wordt een sensormeting uitgevoerd die ervoor zorgt dat verschillende instructies via de motorbesturing naar de afzonderlijke voertuigonderdelen worden doorgestuurd voor de betreffende situaties.

Ook dieselvoertuigen met ingebouwde pomp-nozzle technologie kunnen via een extra regeleenheid worden afgesteld. We brengen in dit geval een prestatiewinst teweeg door de injectiehoeveelheid te verhogen en de druk binnen veilige grenzen op te voeren.

Anders dan bij common rail voertuigen wordt de tuningbox direct bij de injectoren gemonteerd. Zo is een onmiddellijke uitlezing van de motorbesturing mogelijk, die gericht is op het optimaliseren van de verschillende componenten. Door deze geoptimaliseerde waarden wordt de motorbesturing opnieuw berekend en worden individueel aangepaste gegevens aan de motor doorgegeven.

Bij alle voertuigen die door middel van de Tuningbox worden geoptimaliseerd, blijft de 100% controle over de motorparameters uitsluitend bij de motorbesturing van de fabrikant.

maxchip obd vs box obd beispiel vergleich
WhatsApp Image 2020 01 21 at 21.08.47
shutterstock 1530230009

DE FUNCTIE VAN DE OBD-TUNING

De OBD-tuning hiervoor vindt in directe vergelijking plaats zonder de installatie van extra hardware. Omdat bij deze vorm van tuning de gegevens niet door een extern apparaat worden geoptimaliseerd, maar direct via de software. Dit bespaart als klant de installatie van een box of andere apparaten of ombouwwerkzaamheden direct op of rond de motor. In tegenstelling tot dit, is er een directe interventie op de gegevens van de controle-eenheid.

Voor dit doel wordt de OBD-interface, die nu in elk voertuig is geïnstalleerd, gebruikt voor herprogrammering. Via een speciale OBD-2 kabel worden de standaardgegevens van een voertuig uitgelezen. Vervolgens worden deze door een professionele chiptuner met behulp van speciale software overschreven en individueel aangepast, zodat de individuele motorparameters optimaal worden aangepast aan de wensen van de klant. Daarvoor zijn er veel verschillende mogelijkheden, van het veranderen van de versnellingsgevoeligheid tot het uitschakelen van CAT. In tegenstelling tot een tuningbox krijgt iedere klant standaard een op maat gemaakt tuningproduct.

OBD-tuning voor één – Tuningbox voor meerdere voertuigen bruikbaar

Uiteraard kan het voor de eindgebruiker erg handig zijn als hij een prestatieverbetering en -aanpassing krijgt die al is afgestemd op zijn voertuig. Dit gaat echter ook gepaard met een aanzienlijk nadeel.

Door de hoge mate van individualiteit kan een dergelijke OBD-tuning alleen worden toegepast op het voertuig waarvoor het is geprogrammeerd. In directe vergelijking hebben we de Tuningbox.

Dit werkt met geïntegreerde AI-technologie en past zich dus na installatie en aansluiting automatisch aan het daarvoor bestemde voertuig aan. Het volstaat dus om één enkele chip-tuningbox van Maxchip te kopen en deze is dan eigenlijk bruikbaar voor meer dan 30.000 verschillende voertuigen van de volgende merken:

Hiervoor is het al voldoende om de tuningbox uit het ene voertuig te verwijderen en weer in het andere voertuig aan te sluiten.

Met een OBD-tuning daarentegen is na de aankoop van bijvoorbeeld een nieuwe auto een nieuwe, individuele tuning op precies dit voertuig noodzakelijk.

ANDERE VERSCHILLEN

TUSSEN OBD EN BOX

Zoals reeds vermeld, wordt bij de klassieke OBD-tuning de optimalisatie en aanpassing op voorhand uitgevoerd voor het betreffende voertuig. In dit volume zijn deze fijnafstelmogelijkheden niet op voorhand voorzien met een tuningbox, maar met behulp van een app kan het motorgedrag worden geregeld en kan de tuning worden aangepast aan de gewenste situatie. De tuning modus van een box kan bijvoorbeeld eenvoudig worden gewijzigd met behulp van een app. Dit is vooral praktisch wanneer u van plan bent om na een lange rit over de snelweg een paar kilometer in de stad te rijden. In tegenstelling tot OBD biedt de Tuningbox ook een zogenaamde boostfunctie.

Dit maakt een kortstondig surplus aan vermogen mogelijk en maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker om andere voertuigen in te halen. Nog een verschil tussen de twee tuningvarianten is de VMAX-annulering. Deze optie is alleen beschikbaar voor klanten als onderdeel van een OBD-tuning.

Maar er zijn ook enkele punten die de twee maatregelen verenigen. Geen van beide voorziet dus in een latere verhoging van de belastingen, net zoals de uitlaatgasemissiewaarden daar ook worden gehandhaafd, zodat u als klant in ieder geval geen problemen krijgt met de uitlaatgasemissietest.

Conclusie: Tuning is veelzijdig!

Zoals reeds in het begin vermeld, is dit geenszins bedoeld als een “evaluatie” van de individuele tuningopties. Maar we verzetten ons ook drastisch tegen de opvatting in kleine delen van de tuningindustrie dat stemkastjes geen bestaansrecht hebben. Met een professionele chiptuner zoals Maxchip kan, afhankelijk van het voertuig, tot 35% prestatieverhoging worden bereikt. Indien u zich aanvullend wilt informeren over een betrouwbare OBD-tuning, kunnen wij u onze partner OBDFlash.de aanbevelen.